קידום ושיווק של העסק – כיצד מתחילים?
חיפוש מוצר או שירות באינטרנט הפך כבר מזמן לנורמה חברתית. למעשה, האינטרנט הוא המקום הראשון אליו ייגש הלקוח הפוטנציאלי שמחפש מענה לצורך מסוים או רוצה לקרוא ביקורת, להשוות מחירים ולהתעניין בדבר מה. אם אתם כעסק לא נמצאים באינטרנט, אין ספק שאתם מאבדים מעגל לקוחות פוטנציאליים עצום. מאמר זה יעזור לכם להבין מה הן הפעולות הנדרשות כדי להתחיל. גם אם אתם מפעילים אתר אינטרנט לעסק שלכם, בטח שאלתם את עצמכם כיצד אפשר ליצור חשיפה עבורו כאשר ישנם עסקים רבים כל כך שמוכרים את אותו שירות/מוצר? כיצד תגרמו ללקוח להגיע אליכם ולא למתחרה? כיצד ניתן ליצור נוכחות ברשת?
נוסחת קסם?
חשוב להבין שאין כאן נוסחת קסם, יצירת נוכחות ברשת לוקחת זמן והיא דורשת בניית תכנית מפורטת וגמישה, הגדרת יעדים, ציפיות ריאליות, התמדה, עקביות והרבה סבלנות. זאת בנוסף להבנה של דרכי הפעולה, של המונחים השונים ושל הפלטפורמות הקיימות ברשת להצגת העסק, למעקב אחר ביצועי הפעולות אותם אנו עושים לקידום העסק ולמדידה שלהם.
צעדים ראשונים
ניתן ליצור חשיפה ברשת בדרכים רבות. השלב הראשון והחשוב ביותר הוא רישום העסק במדריכי העסקים המקומיים. כך, גם בלי אתר או דף עסקי במדיה חברתית כגון פייסבוק, העסק יקבל חשיפה. השלב השני, במידה ואין אתר, הוא פתיחת פרופיל באחת מהמדיות החברתיות הקיימות (פייסבוק, טוויטר, גוגל + וכדומה). המדיה החברתית מאפשרת פתרון פשוט, מהיר וזול ליצירת נוכחות, היא מחזקת את הקשר עם הלקוחות וגורמת להם ליצור אינטראקציה עם העסק. לאחר מכן אפשר לבחון אפשרויות השקעה נוספות כגון בניית אתר, פיתוח אפליקציה לנייד, מודעות דיגיטליות, קידום ממומן וכן הלאה.
בכל מקרה, בכל אחת מהדרכים האלו יש להגדיר יעדים ולהבין מה אנחנו רוצים להשיג. במידה ואנו מעוניינים שיתקשרו אלינו – יש לדאוג שאופן יצירת הקשר יהיה בולט וברור. אם אנו רוצים למכור מוצרים אונליין – יש צורך בחנות. אם אנו רוצים שידעו היכן אנו ממוקמים, שיוכלו לקבוע תור, שיירשמו לניוזלטר או לשירות – כל אלו צריכים לבוא לביטוי בערוצים העומדים לרשותינו. היעדים, המטרות וקהל היעד של העסק הם אלו אשר קובעים מה היא המדיה המתאימה ביותר.
מה עוד?
דרך נוספת להביא לחשיפת העסק באינטרנט היא מנועי החיפוש. כדי לקדם אתר במנועי חיפוש יש לבצע אופטימיזציה. ישנם שני סוגי אופטימיזציה: SEO – Search engine optimization אשר כולל אופטימיזציה של האתר ושל מילות מפתח באתר, ו SEM – Search engine marketing אשר כולל קנייה של שטח פרסום והגדרה של מילות חיפוש. בכל מקרה צריך לערוך מעקב וניתוח נתונים כדי לשפר את האופטימיזציה.
ניתוח הנתונים יכול לספק מידע רחב על ההרגלים ועל האינטראקציה של הלקוחות עם האתר, ולזהות אילו מילות חיפוש מביאות תנועה גדולה. הוא מאפשר להגיע למסקנות וליצור שינויים בהתאם. למשל, ניתן לדעת מהיכן הגיע הלקוח וכך להגדיל תקציב לשטחי פרסום ספציפיים ולכוון למיקומים גיאוגרפיים מסויימים או לפלח אוכלוסיה מסוים. אפשר לבדוק אילו חלקים פופולריים באתר ולהשקיע בהם יותר. אפשר לבחון האם נכנסים יותר לאפליקציה או לאתר ולקדם אותם בהתאם, וכן הלאה.
ניתוח הנתונים משקף את מה שהלקוחות עושים ואת מה שהם אוהבים, אולם הוא אינו מספיק כדי להבין מה הם לא אוהבים ומה לא עובד. כדי לדעת איזה שינויים יש ליצור במקרים כאלו יש לשאול את הלקוחות. אנו יכולים להשיג משוב מלקוחות באמצעות סקר במדיה החברתית או על ידי שימוש במיילים של נרשמים לאתר.
לסיכום
לכל אחת מדרכי החשיפה יש את היתרונות שלה. אתרי אינטרנט הם לרוב נגישים ונוחים יותר למשתמש. המבקרים באתר יכולים לקבל בהם מידע רב על העסק, על המוצרים ועל השירותים. דפי מידע, דפי מוצרים ודפי שאלות ותשובות בעלי עיצוב מוצלח מהווים דרך מעולה לשפר את ההיכרות של הלקוחות עם העסק. השימוש באפליקציות או במייל מאפשר ליצור סלקציות ביתר קלות, אפשר לבחור איזה תוכן יוצג או יוסתר וממי. איסוף משוב מלקוחות, תיגמול לקוחות מסוימים ונוכחות במדיות החברתיות יאפשרו להגיע לקהל יעד גדול יותר ולחשיפה רחבה יותר.
העקרונות שהצגתי כאן הם הבסיס הכללי ביותר לקידום ולשיווק העסק. בשביל להתחיל ליישם את הרעיונות האלו צריך להבין אותם לעומק. יש ללמוד את כלי הניתוח, כיצד עובדים אתרים ומדיות חברתיות, אילו שימושים קיימים באפליקציות ובמיילים, איזה אינטראקציות ניתן לקיים בין המדיות השונות, מה הן אפשרויות הקידום הממומן וכיצד מיישמים אותן ועוד. כל אלו יעזרו לעסק ליצור חשיפה משמעותית ולהניב פירות מהנוכחות שלו באינטרנט.